Kontakt

Storasystrarna är en ideell förening som arbetar med att stärka unga tjejers självkänsla.

Vi vill förbättra självkänslan hos unga tjejer i syfte att göra Sverige mer jämställt och att unga tjejer tidigt ska förstå sitt eget värde och våga ta plats.

 
 
 
Storasystrarna, kontakta oss

Undrar du något, vill du tipsa om något eller vill du bara prata av dig?

Tveka inte att höra av dig till oss!

Storasystrarna, om oss

Bakgrund

 

Psykisk ohälsa är ett ökande samhällsproblem. Den enskilt största grupp som lider av psykiska ohälsa är tjejer i åldern 18-24 (Socialstyrelsen, 2017). Storasystrarna ser detta som problematiskt ur ett jämställdhetsperspektiv då fler kvinnor än män sjukskrivs för psykisk sjukdom. Mellan 2010-2015 ökade antalet kvinnors sjukskrivningar som startat med psykiatriska diagnoser med 71 procent och den vanligaste diagnosen var anpassningsstörningar/reaktion på svår stress (Försäkringskassan, 2016). Enligt Försäkringskassan (2017) tar det längre tid för den som blir sjukskriven med anledning av en psykiatrisk diagnos att komma tillbaka i arbete jämfört med genomsnittet för alla diagnoser, och risken för återfall är hög.


För att nå ett jämställt samhälle vet vi att det krävs mycket arbete på flera fronter. För oss är det solklart att en av de fronter är just den psykiska ohälsan.

 • Genom att stärka unga tjejer kan vi minska risken för sjukskrivning pga stress och därmed möjliggöra för en jämställd arbetsmarknad.


 • Genom att tidigt få unga tjejer att förstå sitt egna värde och våga ta plats kan vi öka chansen att fler kvinnor står på sig under arbetsintervjuer och i löneförhandlingar och därmed möjliggöra för en jämställd arbetsmarknad.

  På Storasystrarna arbetar vi främst med tjejer som går på högstadiet och gymnasiet.  Genom förebyggande insatser kan vi ändra statistiken och säkra att vår målgrupp inte är den enskilt största grupp som lider av psykisk ohälsa när de är 18-24 år.


  Teamet bakom Storasystrarna

  Tycker du att vårt arbete verkar intressant? Sök praktik hos oss!

  Plats för dig

  Illustrationerna på hemsidan är gjorda av Maria Stuge

  hej@storasystrarna.se

  Org. nr 802522-3945

  Integritetspolicy

  Bankgiro 776-5092

  Swish 123 21 636 32

  Storasystrarna