Petra Brask
Expert på effektivisering och ungdomshjärnan
I november-mörkret behöver vi fylla på med energi så att vi håller hela vägen in till jullovet. Vissa av mina vänner firar Novent. De menar att december går så fort för att man får tända adventsljus och julbelysningar. Varför vänta med den lyxen? De börjar med julmusik och juleljus redan i november. Om du inte tillhör dem som skiner upp av julstämning så finns det andra tips för att frigöra energi. . Här kommer sju tips på effektiva och sunda vanor som ger dig en kick i vardagen.
1. Ge dig själv utrymme
Rensa upp i ditt rum och skapa en inspirerande pluggplats; plats för din skoldator, dina böcker och anteckningsblock. Använd en anslagstavla, whiteboard eller spegel där du kan sätta upp viktiga påminnelser och skriva checklistor till dig själv. Placera saker du använder ofta nära dig och rensa bort saker du aldrig använder. Har du hundratals pennor, men ingen som fungerar? Har du tre saxar, men ingen linjal? Gå igenom vad som hamnat vid din pluggplats och vad du verkligen använder. Sätt upp bilder på framtidsplaner, mål, vänner och det som gör dig glad.
2. Pomodorotekniken – dela upp i flera steg
- Bestäm en läxa eller uppgift som du ska göra. Skriv upp uppgiften på ett papper.
- Ställ en timer på 25 minuter.
- Arbeta på uppgiften.
- Avsluta arbetet när timern markerar att tiden är slut och gör en bock på pappret där du skrivit uppgiften.
- Om du har färre än fyra bockar, ta en kort rast på 5 minuter och gå sedan till steg 2.
- Efter fyra pomodoro-pass på 25 minuter och fyra bockar, ta en längre rast på 15 minuter. Börja räkna upp till fyra nya bockar och fortsätt så tills uppgiften är klar.
Det finns många appar om du söker på Pomodoro, exempelvis; Forest – Stay Focused, Focus To-Do och Pomotodo.
3. Koll med kalendern
På många skolor har man gjort det lätt att ladda ner schemat i kalendern i telefonen. Då ser du snabbt om något ändras i schemat. Skriv även in födelsedagar och roliga saker som du ser fram emot. Lägg in tider för prov och läxförhör samt boka in tid för när du ska studera, förbereda och repetera inför prov, lektioner och läxförhör. Det är en stor fördel att ha liknande pluggtider varje dag, då blir det en god vana som du gör utan att behöva fundera.
4. Gör klart läxorna på vardagarna
Använd tiden på håltimmar och direkt efter skolan för att göra klart dina läxor, så kan du vara ledig och slappna av mer på kvällar och helger.
5. Skjut inte upp allt till helgen
Tänk inte att du har hela helgen på dig. Skjut inte alla läxor och plugg till helgen utan se till att du får vara lite ledig också. Använd helgen till att vila och återhämta dig, motionera, prata med kompisar. Om du behöver plugga också så börja så tidigt som möjligt vid exempelvis 10-tiden så att du kan vara ledig under eftermiddagen och kvällen.
6. Gör ett lässchema
Skapa ett lässchema där du kan skriva upp hur många sidor du ska studera per dag för att hinna bli färdig i tid. Räkna efter hur många sidor du behöver läsa inför ett prov. Hur många gånger vill du hinna ha läst igenom sidorna? Hur många sidor är rimligt att läsa per dag med tanke på att du har andra saker att studera också? När är din sluttid för att ha läst klart allt? Det blir lättare att komma igång när du ser hur mycket du ska göra varje dag. Du blir mindre stressad och mer motiverad att hålla dig till din plan.
7. Prioritera din sömn och rörelse – så blir du effektivare
Prioritera att få ordentligt med sömn under veckorna, för då slipper du ha så mycket kvar att göra till helgen. Du orkar vara mer vaken på lektionerna och kan göra bättre anteckningar, bilder och sammanfattningar, som gör att du lär dig nya saker effektivare. Det finns mycket forskning som visar på att om vi motionerar regelbundet både sover vi bättre, får bättre resultat i skolan samt mår bättre. Se till att göra det enkelt och roligt att få in mer rörelse i din vardag. Det blir lättare att somna om man lägger sig vid samma tid och har en liknande rutin varje kväll,. Det kan vara lockande att helt byta vanor för helgen, men att ändra alltför mycket blir förvirrande för hjärnan. Ett mörkt, kallt, tyst och mobilfritt sovrum är det lättare att somna i.
Lycka till och kom ihåg att belöna dig med vila och pauser.
Allt gott
Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert
Fråga dig själv om det du gör idag tar dig närmare där du vill vara imorgon.
Din tonårshjärna är fantastisk
Under tonåren är din hjärna unikt öppen för nya kunskaper, relationer och upptäckter. Men livet vi lever idag gör det utmanande för hjärnan att fokusera: det är så många upplevelser, uppdateringar och uppkopplingar att det kan bli knepigt för dig att bedöma vad som egentligen är viktigt. Hur ska du hinna med allt skola, vänner, fritid, motion och sömn?
Koll på tiden – Tips för skola, vänner, fritid, motion och sömn ger dig massor av kunskap om hur vi fungerar och lär dig att få bättre koll genom att bland annat planera, strukturera oc h fokusera. Till boken hör också ett digitalt övningshäfte där du direkt kan omsätta det du lär dig i praktiken. Varje kapitel avslutas med personliga och angelägna texter av tonåringar och vuxna.
Petra Brask är expert på effektivitet och syns ofta i TV och press. Hon har undervisat tusentals människor i tidseffektivitet och effektiva metoder, både i Sverige och internationellt. 2017 släppte hon sin bok Vem bestämmer över din tid? konsten att frigöra tid och energi. Uppföljaren riktar sig till ungdomar. Petra har själv uppfostrat tre ungdomar och föreläser ofta på skolor samt coachar unga i konsten att få ihop skola, vänner, fritid, rörelse, kost och sömn. Hon utgår från den senaste forskningen om hjärnan och inlärning, samt erfarenheten från sina många år som effektivitetskonsult. Med humor, värme och insikt möter hon våra ungdomar, vår framtid.